Excel programozás – Árubeérkezés kezelése

A rendszeresen ismétlődő dolgokat érdemes automatizálni – a beérkező áruk kezelése pedig mindenképpen ilyen. Sok megoldás létezik az ilyen jellegű ismétlődő feladatok automatizálására, az egyik ezek közül az Excel programozás.

Valódi hátrányt jelenthet, ha az Ön cégénél a vállalatirányítási rendszer nem eléggé testre szabható ebben az esetben, vagy egyszerűen csak ha a folyamat nem annyira hatékony, mint kellene.

Automatizálás a bejövő áru adminisztrálása során

Egy gyártó cég logisztikáján a bejövő áruk kezelése jellemzően rengeteg emberi munkát igényel. Az áruk fizikai mozgatása (lerakodása, tárhelyre bevétele) mellett a tételenkénti átvétel könyvelése hosszadalmas folyamat minden beszállításnál.

A kollégák 10-20-100 bevételezést bonyolítanak le naponta, ez ugyanennyi dokumentációt jelent – elengedhetetlen, hogy a folyamat minél hatékonyabb, automatizált legyen.

Az egyedi Excel programozással elérhető előnyök:

A logisztikai adminisztráció sebessége növekszik
Ugyanakkora személyzettel több idő szentelhető a bejövő áruk fizikai ellenőrzésére
Az ismétlődő, “unalmas” feladatot a számítógép végzi el a csapat helyett
a személyzetnek csak a felmerülő problémákat kell lekezelnie, ha van ilyen
mivel a munka automatizálható részét a számítógép végzi el, az emberi hibák száma csökken

Egyedi Excel megoldás a bevételezés kezelésére

Gombnyomásra vezérelhető funkciók

Megbíztak, hogy készítsek el egy Excel programot, ami kiiktatja a vállalatirányítási rendszer hiányosságait a bejövő áruk kezelése terén. Maga a vállalatirányítási rendszer egyébként egyáltalán nem volt rossz – egyszerűen csak nagyon időigényes minden tételt egyesével ellenőrizni a papíron, és emellett kikeresni azt a rendszerben.

Olyan személyre szabott, egyedi Excel program készült el, amely a dokumentumok feldolgozásakor felmerülő rendszeres problémákat automatikusan lekezelte.

A megoldás során az Excel fájlba bekerült némi Visual Basic programozás, de a fő feladatot Power Query adatfeldolgozással készítettem el. A fájl szintén élő, automatikus kapcsolattal bírt a vállalatirányítási rendszer felé, ezt SQL lekérdezésekkel lehet megoldani. Ezáltal az Excel fájl minden olyan információval rendelkezik, ami megtalálható a vállalatirányítási rendszerben és amely szükséges a bejövő áruk adminisztrálása során.

Nem szükséges kézileg listákat letölteni a vállalatirányítási rendszerből – mindent az Excel intéz automatikusan

A bejövő áruk kezelésének lépései Excelben

A teljes folyamat megtekinthető az alábbi videóban, ha a hosszabb cikk helyett egy rövidebb áttekintést szeretne megnézni.

Beszállító és megrendelés kiválasztása

Automatikusan kitöltődő lenyíló menük

Mivel a cégnek több száz beszállítója van, egy előszűrőt használunk. A legördülő listában csak az előszűrőnek megfelelő beszállítók jelennek meg, így sokkal egyszerűbb kiválasztani a megfelelőt.

Az Excel SQL-en keresztül csatlakozik a vállalatirányítási rendszerhez, így

a nyitott szállítói megrendelések adatait közvetlenül beolvassuk Excelbe az online forrásból

Nem kell manuálisan letölteni semmilyen listát a vállalatirányítási rendszerből. Sima megoldás.

A beérkezett áruk kiválasztása a listáról

A felhasználó a papír okmányokkal a kezében egyenként ellenőrzi a megérkezett árut. Hatékonysági okokból gyorsbillentyűket használnak, így egyetlen billentyűleütéssel a tétel „megérkezett”-ként jelölhető meg.

Természetesen egy kényelmes keresési lehetőséget is kifejlesztettem, mivel a szabványos Excel Keresés funkció (CTRL+F) nem volt elég gyors a napi munkához. Ez a funkció támogatja a gyorsbillentyűket is (CTRL+JOBBRA a további kereséshez, CTRL+HOME a keresési mezőbe való visszaugráshoz). Az egyező bejegyzések ki vannak emelve a könnyebb vizuális azonosítás érdekében. Ez főleg akkor hasznos, ha sok tételt, akár száz felett vételezünk be.

Az átvett áruk végleges listája

Az eredmény exportálása interface fájlba

A folyamat végén a papír alapú dokumentáció megegyezik a kiválasztott tételek listájával. A kiválasztott elemek egy gombnyomással egy fájlba kerülnek. Ez a fájl feltölthető az ERP rendszerbe, így a megérkezett áru bekönyvelésre, készletre kerül, emellett maga a számla vagy a szállítólevél is le lesz kezelve.

Azok a tételekkel, amelyek nem lettek kiválasztva – tehát nem érkeztek meg –, további teendő van, általában újra kell őket rendelni. Ez megtehető egy egyszerű másolás-beillesztés használatával az Excelből a vállalatirányítási rendszerbe.

A beérkező áruk kezelése a korábbihoz képest feleannyi idő alatt végezhető el

A felszabaduló idő más típusú ellenőrzésekhez vagy elemzésekhez, jobb beszállítói és vevői kapcsolattartásra használható fel.

Scroll to Top