Excel támogatás a műszakprémium számításban

Excel unique calculation sample
Azokban az esetekben, amikor minden egyes munkatárs havi járandóságát külön-külön kell kiszámolni, nem túl hatékony ezt kézileg elvégezni. Ilyenkor érdemes az Excelre bízni a tömeges kalkulációt.

Az Excelt be lehet programozni olyan bonyolult kalkulációs logikára, ami szükséges ahhoz, hogy a munkatársak havi prémiumszintjét meghatározzuk. Előfordul, hogy ez a feladat túlmutat egy átlagos Excel felhasználó tapasztalatán. Ilyenkor érdemes megfontolni egy Excel szakértő bevonását.

Tömeges, egyedi számítások programozása Excelben

Nem minden feladat látványos az irodai adminisztráció terén – tulajdonképpen egész kevés az. De néhány számításnál elengedhetetlen, hogy a végeredmény helyes legyen. Erre példa maga a munkatársi bér kalkulációja, ebben a konkrét esetben pedig a bérnek a havi prémium része. Nem akarunk senkit kellemetlen helyzetbe hozni egy hibás számítással, ugye. Nézzük, hogyan lehet áttérni a jelenlegi, kézi számolási módszerről egy automatikus megoldásra.

Ha minden munkatársunk kapcsán, egyesével végzünk el bonyolult számításokat, abba óhatatlanul is hiba fog csúszni. A számítógépeket épp emiatt alkották meg.

A számítógép messze gyorsabban és emberi hibáktól mentesen fogja elvégezni a kalkulációt minden esetben.

Bízzuk a számítógépre a bonyolult és ismétlődő számításokat a következő előnyök érdekében:

Még ha az irodai munkatárs tapasztalt is, számára is időbe telik a kalkuláció elkészítése
Ha a feladat ismétlődő jellegű, minden alkalommal ott a hibázás lehetősége
Néha bonyolult vagy lehetetlen ellenőrzést beilleszteni a folyamatba, hogy a végeredmény helyes-e
Bonyolult feladatok esetén sok időbe telik egy helyettes betanítása
Az ilyen feladatok nagyszerű lehetőséget jelentenek, hogy a számítógépet beprogramozzuk az elvégzésükre, mivel a számítások szigorú szabályokat követnek
A számítógépek percek alatt végeznek a számításokkal, míg az irodai munkatárs órákat tölt velük
Az automatizálás által nyert szabadidőt valós problémamegoldásra lehet fordítani, amely valóban emberi közreműködést igényel

Projekt: Üzemi prémiumok automatikus kalkulációja – tény vs célok

Excel custom calculation operation butons
Button-operated process steps

Megbízást kaptam, hogy készítsek el egy megoldást az üzemi prémiumok kiszámolására, melyet a gyári munkatársak kapnak, ha az egyedi gyártási eredményeik elérnek megadott célokat. A munkatárs által a hónap során legyártott mennyiséget és a hozzá tartozó időt össze kellett vetni a gyártási lépés normájával, mindezt “munkatárs – műszak – gyártási folyamat” szinten. Ez hatalmas adattömeg feldolgozását igényelte.

Az üzemi prémium kiszámítása munkatársanként, műszakonként és gyártási lépésenként egy hatalmas ugrás az irodai csapat számára – de csak kis lépés egy számítógépnek

Az ügyfél olyan megoldást kért, ahol az integrált vállalatirányítási rendszerből letöltik a bemeneti adatokat, és bizonyos előre programozott szabályok alapján a számítógép határozza meg, hogy ki jogosult a műszakprémiumra és ki nem. Természetesen mindezt visszakövethető módon, hogy bármely kérdéses eset könnyedén kivizsgálható és tisztázható legyen.

Elkészített megoldás: egyedi Excel fájl automatikus üzemi prémium számítással

Egy egyedi Excel fájl készült, ahol csak a nyers termelési adatokra volt szükség a számítási logika megadásával együtt.

A fő kihívás a manuális és az automatikus számításban is az volt, hogy a prémiumcélokat nagyon részletesen, alacsony szinten határozták meg: termékcsoportonként, sőt tevékenységi szinten is más célt tűztek ki. Akadtak kivételek, amelyeket a számításnak figyelembe kellett vennie. 

Mégis könnyen kezelhető szinten kellett tartani a bemeneti táblázatokat, ahol a célokat meghatározták.

A végső megoldás az Excelben az alábbi lépésekből állt:

Excel custom calculation summary screen
Final result summary table
A havi, részletes gyártási adatokat letöltik a vállalatirányítási rendszerből közvetlenül az Excel fájlba
A munkatársi lista a fájlban van karbantartva, szükség szerint aktualizálják
Egy gombnyomásra lefutnak az ellenőrző listák, amelyek megmutatják, ha valahol hiányzik valamilyen törzsadat
Ha szükséges, a prémiumcélokat lehet módosítani
Amikor minden előfeltétel teljesül, a prémiumlistákat elkészíti az Excel fájl
Több lista készül párhuzamosan, mind egy külön részletességi szinten mutatja be a havi adatokat: rendelkezésre áll egy gyors áttekintés, de szükség esetén bármelyik munkatársnak bármelyik műszaki teljesítménye ellenőrizhető
Az áttekintő lista csak a végső döntést mutatja: a gyártási munkatárs jogosult-e az üzemi prémiumra vagy sem

A programozás eredményeként több órányi emberi munkaidőt spóroltunk meg, mivel

amint az alapadatok letöltésre kerülnek a vállalatirányítási rendszerből, és bemásolják őket az Excel fájlba, gyakorlatilag percek alatt előáll a havi végeredmény.

Mivel egyszerre több részletezettségű lista is készül automatikusan, így kérdés esetén pontosan vissza lehet követni, a munkatárs melyik műszakos teljesítménye alapján volt jogosult vagy sem a hónap végén a prémium juttatásra.

Scroll to Top