Excel programozás – Automatikus árváltozás kezelése

Price change automation in Excel
Egy kereskedő cég életében az árváltozásokat rendszeresen és tömegesen kell lekezelni. Jól meghatározott szabályokkal az eljárás hatékonyan automatizálható.

Számítógépes támogatás nélkül az adatkezelés nem túl hatékony, jelentős emberi munkát igényel, amibe viszont bele van kódolva a hibázás lehetősége az árak bevitele során.

Árváltozás kezelése a vállalatirányítási rendszerben

Egy kereskedő cég számára, amely több ezer terméket értékesít, az eladási árak beállítása a napi folyamatok kritikus része. Napi szinten egy ekkora adattömeget kezelni, a beszállítók által közölt árváltozásokra reagálni minden irodai munkatárs számára időigényes és eléggé monoton feladat. Azonban ha nincs megfelelően elvégezve, a vállalat működésének alapvető építőeleme, az eladási árrés mértéke sérülhet.

A vételár alapján az Excel program ki tudja számítani az új eladási árakat és automatikusan elkészíti a feltöltési listát

A kalkuláció maga csak az egyik fele a dolognak, de az árak kezelése összességében általában sokkal bonyolultabb.

Az egyedi Excel megoldással elérhető előnyök többek között:

Az árak menet közben kalkulálhatók, amikor szükség van rájuk, pl. mikor a beszerzési ár vagy a devizaárfolyam változik
Nincs véletlen kihagyott tétel, minden érintett cikk figyelembe van véve
Külön kalkulációs szabályok állíthatók össze például termékcsoport, vevői kör, bolt elhelyezkedése vagy bármilyen más faktor alapján
Az árfeltöltési lista automatikusan előáll a vállalatirányítási rendszer felé
Az irodai munkatársnak nem kell bonyolult Excel fájlokat kezelnie – csak megnyom egy gombot és a számítógép végzi el a feladat nagyját

Automatikus eladási ár meghatározása Excelben

Shortcuts and buttons during operation
Shortcuts and buttons during operation

Egy korábbi megrendelőm felkért, hogy készítsek egy további, kiegészítő funkciót az áruátvételi eljáráshoz, amit a számára programoztam. Az árváltozások a bejövő áruk átvétele során már azonosításra kerülnek, így minden szükséges adat megvan, amely a következő lépésekhez szükséges.

Korábban az összes eladási ár változását egyenként, kézileg kezelték, újraszámították és adminisztrálták a vállalatirányítási rendszerben.

Ennél unalmasabb, egyben emberi hibákra is hajlamos eljárást aligha lehet elképzelni.

Az árképzési funkciót ugyanabban az Excel fájlban készítettem el, ahol a bevételezés kezelése is megtalálható. Így a szállítmány beérkezését követően automatikusan elindul az árazási folyamat.

Az árkalkuláció logikája Excelben

Az eladási árak a beszerzési árakhoz vannak kötve, így minden alkalommal változnak, amikor a beérkező áru drágul. Az árak üzletenként is eltérőek, így az árkalkuláció termék+üzlet szinten történik.

A listában a kolléga áttekintheti a régi és az új árakat egyaránt. Ellenőrizheti a bruttó árrésüket, és szükség szerint módosíthatja az árakat.

A lista egy gombnyomással bővíthető az általános terméklistából, ha a beérkezetthez hasonló vagy kapcsolódó terméknek is frissíteni kell az árát.

Miután a napi árazások elkészültek, egy gomb megnyomásával automatikusan több lista jön létre:

Dynamically populated selectors
Dynamically populated selectors
Minden beszállításhoz egy egyedi lista – csak a nyomonkövetés érdekében
Összefoglaló az aznapi összes szállítás árváltozásairól
Külön kalkulációs szabályok állíthatók össze például termékcsoport, vevői kör, bolt elhelyezkedése vagy bármilyen más faktor alapján
Minden üzlethez egyedi listák, így az üzletvezetők frissíthetik az árakat a polcokon

Az Excel fájl készítése során a használt technika némi Visual Basic programozás, illetve

nagyrészt az Excel új fejlesztése, a Power Query.

Ezt a módszert kiterjedten alkalmazzák nagy mennyiségű adatok kezelésénél, így az automatikus ármeghatározás tökéletes felhasználási terület.

Scroll to Top